Zdravotní přínos kakaa

 
Co kakao obsahuje

Kakaové boby představují zdroj polyfenolů (antioxidantů), theobrominu, minerálů a dalšího množství stopových prvků. Kromě toho kakao obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou tělo používá k výrobě serotoninu a díky tomu může pozitivně působit na psychiku a podporu energie. Kakao je například bohatým zdrojem železa, který je na rozdíl od některých jiných rostlinných zdrojů snadno vstřebatelný. Proto je kakao oblíbený zdroj železa u veganů.

Kakao je bohatým zdrojem především:

  • Hořčíku - hraje v těle mnoho rolí, včetně regulace nesčetných biochemických procesů, jako je syntéza bílkovin, funkce svalů a nervů a regulace krevního tlaku a glukózy v krvi.
  • Mědi - ta pomáhá při tvorbě červených krvinek, absorpci železa, výrobě energie a tvorbě pojivové tkáně.
  • Manganu - který hraje roli v metabolismu tuků a sacharidů, absorpci vápníku a regulaci cukru v krvi.
  • Železa - jež je nezbytné pro růst, vývoj a tvorbu červených krvinek a je také nezbytné pro tvorbu některých hormonů a pojivové tkáně.
  • Fosforu - ten podporuje tvorbu i obnovu kostí a zubů, podporuje funkci ledvin, svalové kontrakce a normální srdeční rytmus.
  • Theobromin, který je obsažený v kakaových bobech je ve stejné třídě stimulantů jako kofein, ale je zcela odlišný. Nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává.

 

S čím vám kakao může pomoci

Mezi přínosy pravidelné konzumace kakaových bobů, a vysoce kvalitních výrobků z nich, v podobě 100% kakaové hmoty, nebo vysokoprocentní čokolády patří: 

  1. Prevence vzniku rakoviny – Kakao jako antioxidant dokáže absorbovat nežádoucí radikály a další pro tělo škodlivé látky. Díky této schopnosti pomáhá předcházet civilizačním nemocem, jako je například rakovina.
  2. Povzbuzuje organismus a předchází depresím – Kakao je přírodní nakopávač. Studie dokazují, že pravidelná konzumace mletých kakaových bobů dopomáhá zlepšit náladu. Takže pokud vás někdy trápí chmury spojené s prací nebo láskou, dejte si kakao a uvidíte, že budete opět vysmátí jako sluníčko.
  3. Snižuje krevní tlak – V dnešní chaotické době má každý druhý člověk vysoký krevní tlak. Aktuální studie Harvardské univerzity prokázala, že konzumace čtverečku vysokoprocentní čokolády denně vedla ke snížení krevního tlaku u vybraných osob s hypertenzí (vysokým krevním tlakem). Tato studie je jednou z mnoha, které potvrzují, že kakao přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob.
  4. Předchází srdečním onemocněním – Flavanoly, které kakao obsahuje, pomáhají s cirkulací krve. A tím pádem předchází srdečním onemocněním jako je infarkt, zástava srdce nebo mrtvice.
  5. Prokrvuje mozek Kakao je přírodní antioxidant. Obsahuje polyfenoly a oxid dusnatý, který zlepšuje průtok krve. Podle studie se lidem po týdnu pravidelného užívání kakaa zvýšil průtok krve v mozku o 8 %. Po dvou týdnech to bylo až o 10 %.
  6. Zmírňují příznaky cukrovky 2. stupně – U diabetiků reguluje kakao vylučování inzulinu, zpomaluje trávení a vstřebávání cukru ve střevech. Stimuluje tím pádem trávení cukrů. 
  7. Pozitivní vliv na pokožku i zuby – Kakao je všestranným pomocníkem pro zdravou kůži i zuby. A to vše díky antioxidačním účinkům.

 

Jak kakao roste a vzniká čokoláda

Kakaové boby najdeme ve velkých luscích rostoucích na kmeni kakaovníku. Jakmile tyto lusky zežloutnou nebo zčervenají, jsou připravené na další zpracování. Nejprve s z lusků musí dostat kakaaové boby, které jsou obalené ve vrstvě bílé měkké "dužiny", která obsahuje hodně cukrů. Kakaové boby projdou řadou procesů, než z nich vznikne kakao nebo čokoláda s její chutí a vůní, tak jak ji známe. Kakaové boby zbavené dužiny (částečně nebo úplně) se fermentují 2-7 dní, následně suší na slunci. To jsou nepražené kakaové boby vhodné pro další přípravu čokolády. Při ní se standartně boby praží, drtí, zbavují slupek a následně mělou mezi kamennými koly 1, 2 i 3 dny. Takto vznikne kakaová hmota.

Kvalitní 100% tmavá "čokoláda" je vyrobena jen a pouze z těch nejkvalitnějších kakaových bobů. Má krásnou, světle hnědou až červenou barvu a její komplexní chuť se pomalu rozvíjí v ovocné, citrusové, oříškové a další i příjemně nahořklé kakaové tóny. Na jazyku se pomalu rozpouští v hladkou sametovou texturu.

Čerstvé kakao má díky vyšší čerstvosti kvalitního zpracování také delikátní chuť bez nadbytečné a nepříjemné hořkosti. Neobsahuje žádný přidaný cukr ani mléko, a je tedy vhodná i pro vegany a vegetariány. Do čokolád tedy není třeba přidávat žádná zbytečná ochucovadla, ani kakaové boby při zpracovávání chemicky ošetřovat alkalizací. Luxusní pravá chuť bez kompromisů a aditiv. 

Ale fantazii se meze nekladou, a kdo má rád čokoládu hladší, samotovější, může si ji připravit s trochou mléka, nebo dosladit, a dochutit téměř jakýmikoliv bylinami nebo kořením.

Tak na zdraví s čerstvým kakaem!

Sanko